Mastringskurs och en VIT midsommar

En lugn skön morgon här tillsammans med sonen. Njuter av en kaffekopp innan midsommarfirandet drar igång. I år blir det en 100% barnvänlig, vit midsommar för min del tillsammans med mina föräldrar och systrar.

Tänkte berätta om en fantastiskt spännande kurs i mastring som jag just nu går ”online”. The Home Mastering Masterclass är skapad av Ian Shepherd, en mastringsinjenjör från England med över 15 års gedigen erfarenhet. Varje vecka får man en video där Ian mastrar en ny låt samt en intervju med artisten bakom låten där de diskuterar låten och vad de önskar av mastringen. Är inne på vecka 4 nu och kan konstatera att detta är helt fantastiskt bra. Låtarna är helt olika stilar (pop, club, film och metal hittills), med helt olika utmaningar för att få ett proffsigt slutresultat. Det jag gillar med Ian är att han förklarar konceptet, arbetsflödet och ”tänket” på ett väldigt bra sätt. Exakt vilken plugg, DAW etc han använder bli sekundärt. ”It’s not what you use, it’s how you use it” är ett mantra som återkommer gång på gång.

Måste säga att jag fått många ögonöppnare, tex:
- Alltid mastra vid samma volym på monitorerna. Då lär sig öronen vad som låter rätt.
- Hur man levelmatchar mot ett referensspår.
- Bra och billiga pluggar för att sätta rätt nivå och dynamiskt omfång.

Var smart nog att hoppa på kursen till introduktionspris $97. Nu kostar den $179, men med tanke på kvalitén vågar jag ändå påstå att den är ett fynd för den som vill bli kunna mastra med bra resultat hemma. Varje vecka kan man även skicka in frågor till en QnA-podcast, vilket jag gjort ett par gånger och fått bra svar. Bara att få svar på några specifika frågor från ett proffs är värt hela kursavgiften i sig.

Gör inga anspråk på att vara en mastringsexpert nu, men tycker absolut att mina skills blivit bättre! Har precis proddat och hemmamastrat min senaste houselåt ”White”. Tycker själv den låter bättre och mer konsekvent i olika högtalare än tidigare… Check it out och lämna gärna en kommentar :)

Trevlig midsommar alla :)

Det här inlägget postades i Hemstudio, Låtskrivande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>